Skip to main content
klachten

Meniscusklachten

In het kniegewricht bevinden zich aan de binnen- en buitenzijde halvemaanvormige kraakbeenschijfjes, ook wel de ‘menisci’. De menisci functioneren als schokdempers van de knie en hebben een belangrijke rol in het stabiliseren van het kniegewricht.

Meniscusletsel kan acuut ontstaan (na trauma) of op basis van een (versneld) verouderingsproces als gevolg van overbelasting, ook wel degeneratie.

Veel voorkomende klachten bij meniscusletsel zijn:
* Pijn ter hoogte van de knie (aan de zijde van de scheur)
* Zwelling van de knie (hydrops)
* Het ervaren van slotklachten van de knie en moeite hebben met buigen of strekken
* Het gevoel hebben door de knieën te zakken tijdens lopen, de knie geeft een ‘onbetrouwbaar’ gevoel.

Op basis van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek kan worden nagegaan of er sprake is van betrokkenheid van de meniscus. De fysiotherapeut zal u infomeren over de aard van uw knieklacht en indien van toepassing een gericht behandelplan opstellen.

Wanneer er sprake is van een gedeeltelijke scheur in de meniscus kan fysiotherapeutische revalidatie zinvol zijn. Er wordt tijdens de therapie met name aandacht besteedt aan stabiliserende, mobiliserende en spierversterkende oefeningen om de structuren rond het kniegewricht in optimale conditie te krijgen. De oefenruimte binnen de praktijk biedt genoeg mogelijkheden om onder deskundige begeleiding te kunnen trainen.

Wanneer er met fysiotherapie onvoldoende resultaat wordt behaald of er is twijfel omtrent de ernst van het letsel of de diagnosestelling kan een kijkoperatie of MRI geïndiceerd zijn. Indien dit het geval is zal er in overleg met u contact worden opgenomen met uw huisarts of orthopeed.