Skip to main content
klachten

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht waaraan diverse oorzaken ten grondslag kunnen liggen. Hoofdpijn kan worden ervaren als kloppend, bonkend, stekend of zeurend en kan zeer hinderlijk zijn in het dagelijks functioneren.

Een veelvoorkomende vorm van hoofdpijn is (spier)spanningshoofdpijn. Overmatige spanning in de nek- of gelaatsspieren wordt veelal toegeschreven aan deze vorm van hoofdpijn. Naast fysieke aspecten als toegenomen spierspanning kunnen ook psychologische aspecten een rol spelen als stress, angst en depressie.

Andere vormen van hoofdpijn kunnen zijn migraine, medicatie- afhankelijke hoofdpijn, clusterhoofdpijn of cervicogene hoofdpijn (hoofdpijn die in relatie met de nek wordt gebracht).

Met name spierspanningshoofdpijn en cervicogene hoofdpijn kunnen behandeld worden binnen het domein van fysio- of manuele therapie.

Kenmerken van spierspanningshoofdpijn zijn;
* Het gevoel van een strakke band om het hoofd
* Een doffe, drukkende pijn aan twee zijden van het hoofd
* Aanwezigheid van nekklachten en gespannen spieren in de nek- schouderregio

Kenmerken van cervicogene hoofdpijn zijn;
* De pijn kan onder de schedelrand, ter hoogte van het achterhoofd worden gevoeld met uitstraling naar het voorhoofd
* Er is sprake van een relatie met nekklachten
* Bewegingen kunnen de hoofdpijn verergeren

De fysiotherapeut kan door middel van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek nader bepalen of fysiotherapie ingezet kan worden en met welke behandeling u het beste geholpen zult zijn. Hierbij kunt u denken aan algemene fysiotherapie, manuele therapie, dry needling, oefentherapie, psychosomatische fysiotherapie of een combinatie van deze specialisaties.