Skip to main content
klachten

Enkelklachten

Enkelklachten kunnen diverse oorzaken hebben, variërend van een traumatisch moment (bijvoorbeeld een verzwikking/ verstuiking of sport gerelateerd letsel) tot langdurige pijnklachten als gevolg van artrose (slijtage). Een aandoening die veelvuldig voorkomt is het ‘verrekken van de enkelbanden’.

Het enkelgewricht zorgt voor soepelheid, stabiliteit en bewegingen van de voet. Daarmee vormt het een belangrijke schakel in de keten van het gehele been. Wanneer door pijnklachten de enkel  (onbewust) minder wordt belast kan er een verandering in het gangpatroon ontstaan waardoor andere delen meer worden belast.

In eerste instantie bekijkt de fysiotherapeut de aard en ernst van uw enkelklacht en geeft aan hoe het verwachte herstel eruit zal zien. Ook geeft de fysiotherapeut voorlichting, adviezen en oefeningen. Hij begeleidt het herstelproces en leert u, wanneer nodig, hoe u een tape, bandage of brace moet gebruiken. Als u de enkel niet kunt belasten zoals u zou willen, bijvoorbeeld voor uw werk of hobby’s, stelt de fysiotherapeut een behandel/trainingsprogramma op dat afgestemd is op uw persoonlijke situatie. Het uiteindelijke doel is dat u weer alles kunt doen met uw enkel wat u ook vóór de blessure kon, inclusief sport. Het moment dat u weer aan het werk gaat of kunt gaan sporten, al dan niet op uw oude niveau, bepaalt u meestal in overleg met de fysiotherapeut of arts.