Manuele therapie

Met manuele therapie wordt getracht het gewricht beter te laten functioneren en de houding te verbeteren. Hierbij wordt er gekeken naar disfuncties van de wervelkolom en wordt er gekeken naar de spieren die hier invloed op hebben. De manueel therapeut gebruikt specifieke technieken om u van uw klacht af te helpen. Het effect van manuele therapie is vaak direct merkbaar en resulteert in een grotere bewegingsvrijheid en vermindering van pijnklachten.

Wat is manuele therapie?
Manuele therapie is een specialisatie in de fysiotherapie die door middel van handmatige technieken het functioneren van wervelkolom en gewrichten bevordert. Er wordt onderscheid gemaakt in twee manuele technieken; namelijk de manipulaties en de mobilisaties.

Door gewrichten en andere lichaamsstructuren te bewegen kan de bewegingsuitslag van gewrichten verbeterd worden. Dit zal resulteren in een afname in pijn tijdens het bewegen en soepeler kunnen bewegen. De manueel therapeut is in staat om verder instructies, adviezen, begeleiding en inzicht te geven in gezond bewegen.

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:
* hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
* nek- en schouderklachten, al dan niet met uitstraling naar de armen
* lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
* hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
* duizeligheid
* heupklachten

De manueel therapeut heeft naast fysiotherapie ook de opleiding ( master) manuele therapie afgerond. Door deze aanvullende opleiding leert de manueel therapeut de nieuwste technieken wetenschappelijke onderzoeken toepassen in de praktijk. Hiermee onderscheidt de manueel therapeut zich van de algemene fysiotherapie, hoewel beiden vakgebieden elkaar grotendeels overlappen.  Indien nodig past de manueel therapeut reguliere fysiotherapie en oefentherapie toe voor een optimale behandeling.

Waarom de manueel therapeut bij Fysiotherapie Lekkerkerk?
Onze manueel therapeut heeft een Master in de manuele therapie en is opgeleid volgens de laatste wetenschappelijke onderzoeken.